Reviczky Gábor

színművész

Tatabánya, 1949

Díjak és kitüntetések: Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (a Vígszínház díja) (1984); Jászai Mari-díj (1986); Ajtay Andor-emlékdíj (a Vígszínház nívódíja) (1997); Alternatív Kossuth-díj (2007); Ruttkai Éva-emlékdíj (2009); Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (a Vígszínház díja) (2010); Ajtay Andor-emlékdíj (a Vígszínház nívódíja) (2010); Arany Medál-díj (2010); Kossuth-díj (2012); Tolnay Klári-díj (a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület díja) (2014); 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál – Életműdíj (2017).

Reviczky Gábor

Erdélyi nemesi családból származik, felmenői között elsősorban pénzügyi szakemberek voltak. Családjából került ki az Osztrák-Magyar Monarchia egyetlen magyar származású kancellárja, Reviczky Albert. Édesapja könyvelő volt, nyolc közgazdasági szakkönyv szerzője. Édesanyját tragikus körülmények között veszítette el nagyon fiatalon. Egy testvére van. A középiskolát Tatabányán kezdte el, itt csatlakozott az Éless Béla vezette tatabányai Bányász Ifjúsági Színpadhoz. A társulat amatőr volt, de olyan előadások magyarországi bemutatója fűződött a nevükhöz, mint például Peter Weiss: Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, a charentoni elmegyógyintézet színjátszó csoportjának előadásában, de Sade úr irányítása alatt.

Tanulmányait Tatán folytatta, majd a budapesti Árpád Gimnáziumban érettségizett le. Sikertelen felvételi után egy évet a Nemzeti Színház Stúdiójában tanult. Második alkalommal felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Kazimir Károly osztályába került. Saját bevallása szerint a mesterség alapjait nagyrészt már Tatabányán elsajátította, számára a főiskolai tanulmányoknál többet jelentett a társaság, az együttlét. A diploma megszerzése után, 1973-ban módjában állt volna a Thália Színházhoz szerződni, hiszen osztályfőnöke, Kazimir Károly hívta saját színházába. Ő azonban Kaposvárt választotta, ahol két évadot töltött. Majd 1975 és 1977 között a debreceni Csokonai Színház tagja volt, majd egy-egy évadot Miskolcon és Kecskeméten szerepelt. Az utóbbi két városban eltöltött rövid idő alatt is kiváló alakítások fűződtek nevéhez: ilyen volt Miskolcon Aston szerepe Harold Pinter: A gondnok című darabjában, vagy Kecskeméten Miskin herceg alakja Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij–Száraz György: A félkegyelmű című drámájában. Ezeknek a sikereknek a nyomán szerződtette a Vígszínház, melynek 1979 és 1989, illetve 1991 és 2013 között volt a tagja. 1989 és 1991 között, illetve 2013–2016-ig a Nemzeti Színház művésze volt, azóta szabadúszó.

Több sikeres magyar film főszerepét játszotta el. Alakításaival mind a szakma, mind a kritikusok és természetesen a közönség elismerését is elnyerte például a Zimmer Feri (1998, R.: Tímár Péter), az Üvegtigris három része (2001, 2006, 2010, R.: Rudolf Péter), vagy a nemzetközi sikereket is arató Liza, a rókatündér (2015, R.: Ujj Mészáros Károly) című filmekben. Sokat szinkronizál, többek között olyan világsztároknak kölcsönzi jellegzetes orgánumát mint Robert de Niro, Jack Nicholson, Morgan Freeman vagy Clint Eastwood.

2012-től az MMA Színházművészeti Tagozatának rendes tagja.