Pregitzer Fruzsina

színművész

Budapest, 1959

Díjak és kitüntetések: Rajz János-díj (1986, 1989); Gyermekszínházi Fesztivál – legjobb női epizódalakítás (1987); Farkas–Ratkó-gyűrű (1987); Domján Edit-díj (1993); Jászai Mari-díj (1994); Magyar Stúdiószínházi Fesztivál – különdíj (2001); Móricz-gyűrű (2012)

Pregitzer Fruzsina

1959-ben született Budapesten. Az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumában érettségizett, majd sikertelenül felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Egy évet a Nemzeti Színház Stúdióban tanult Bodnár Sándor, Simon Zoltán és Tatár Eszter irányítása alatt. Második próbálkozásra, 1978-ban felvették a főiskolára, ahol Marton Endre osztályába került. A neves rendezőt néhány hónappal azelőtt váltották le a Nemzeti Színház éléről Major Tamással együtt. Marton sajnálatos módon 1979 őszén elhunyt, így valójában irányítás nélkül maradt az osztálya. Ennek ellenére a főiskola nagy hatással volt rá olyan neves tanárainak köszönhetően, mint például Hegedűs Géza, Nádasdy Kálmán és Gáti József.

A diploma megszerzése után 1982-ben a Nemzeti Színház szerződtette, melynek nyolc évig volt a tagja. Első jelentős szerepe 1981-ben – még főiskolásként – Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művében Ilma szerepe volt. Mivel a későbbiekben nem kapott megfelelő feladatokat, több alkalommal vendégszerepelt a Játékszínben. Miskolcon is vendégként játszotta el Josie szerepét Eugene O'Neill Holt fény (Boldogtalan hold) című darabjában. Már a pálya elhagyásának gondolata foglalkoztatta, amikor 1990-ben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szerződtette.

Az egyik legszebben beszélő magyar színésznő, aki tehetségét nemcsak a színpadon, hanem a Magyar Rádió stúdiójában is kamatoztatta. Budapesten sokat rádiózott, ezt a tevékenységet Nyíregyházán a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában folytatta, az azóta sajnálatosan megszűnt helyi közmédiában, amelynek rendszeres közreműködője, szerkesztője volt. Nevéhez fűződik a Móricz Zsigmond Színház Déryné-hadművelet elnevezésű akciója, mellyel a tájelőadások rendszerét modernizálva juttatják el a kultúrát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakóihoz. Már a Nemzeti Színház Stúdiójában tanított 1986-ban, ezt a munkát folytatta Nyíregyházán is. Itt budapesti mintára 1994-ben kezdtek színészképzésbe az akkori nyíregyházi igazgató, Verebes István kezdeményezésére. A művésznő színházi munkái mellett a 2011/12-es tanévtől beszédművelést oktat a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. Drámajátékos foglalkozásokat is tartott a nyíregyházi Huszártelepen halmozottan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett gyerekeknek. Több önálló estet állított már össze: Uram, nem látta Magyarországot?; Kicsi faluból való; Táncreakció; Nem viccelek, csak játszom; Legyen világosság!. A Magyar Kultúra Lovagjaként ezekkel a műsorokkal is a közművelődést szolgálja határainkon innen és túl.

2014-től a Magyar Művészeti Akadémia, Színházművészeti Tagozatának levelező tagja.