Verebes Krnács Erika

színművész

Bácstopolya, 1961

Díjak és kitüntetések: A becsei Középiskolások Irodalmi Vetélkedőjén elért első díj, versmondásban (1980); Pro Urbe díj, Zenta (2015); A Külhoni Magyarságért Díj (2017).

Verebes Krnács Erika

Egyetemi oklevelet az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszékén szerzett (1980–1984). 1982 óta foglalkozik előadóművészettel. Korán kiderült, hogy nem a katedrán, és nem is a színpadon, hanem a pódiumon találja meg helyét. Ezt bizonyítja az elmúlt 35 év munkássága is. (Hangszerbemutatóval egybekötött népköltészeti műsorok,  népballadák, Petőfi Sándor János vitéze, a Petőfi életével és költészetével foglalkozó összeállítás, az Elköltött évek c. József Attila műsor, Milne Micimackója, a Mátyás király igazsága c. válogatás, Arany János balladái, Gárdonyi Géza: Göre Gábor kalandjai, a Romhányi József: Nagy szamárfül c. könyve alapján készült műsor, az Énekek éneke, Tőke István Tisza-menti anekdotái, Radnóti Miklós és Fehér Ferenc költészete, az „Én is nyitok aranytorkot” c. népi és népies irodalmat  bemutató összeállítás , a „Folyók fölött” címet viselő vajdasági magyar kortárs verses-zenés irodalmi műsor…stb).

1986–1988-ig általános iskolai magyartanárként dolgozott a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. 1988-ban dramaturgi állást vállalt az Újvidéki Rádióban, ahol hangjátékokban is szerepelt.

2000-től a Visszhang című gyermekműsor, később a Művészportré és a Metszetek című művelődési műsor szerkesztője, azon kívül a Libegő c. kortárs irodalmi műsor társszerkesztője. Verses-zenés irodalmi összeállításai saját tolmácsolásban több mint tíz éven keresztül hétről-hétre hallhatóak voltak a rádió hullámhosszán is, népszerűsítve a magyar és a világirodalmat.

Eddig tíz hanglemeze jelent meg, utóbbi három a Mécsvirág együttes tolmácsolásában. Rendhagyó, verses-zenés irodalmi óráikkal jelen vannak a vajdasági általános- és középiskolákban, de a felnőtt közönségnek is készülnek műsoraik.