Vecsei H. Miklós

színművész

Budapest, 1992

Díjak és kitüntetések: Junior Prima díj (2016).

Vecsei H. Miklós

                      Arany-belépő Vecsei H. Miklóssal – videó

 

Eleinte szülei mintájára a pszichológia, a pedagógia és a szociális munka vagy akár a papi hivatás is foglalkoztatta, de őrlődései inkább előbb az íráshoz, majd a színházhoz vezették. Gimnáziumi évei alatt alakult ki benne hitvallása: „az én szociális munkám a színház lesz”.

13 éves korában Kozma Imre atya hittanóráinak hatására kezdett írni. 18 éves volt, amikor kiadták első kötetét. Az érettségi évében az ÁSZ Drámaiskola Árpád Gimnáziumban működő Ász Színjátszócsoportjának növendéke volt.

2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Gyakornoki évét Vidnyánszky Attila tanácsára a debreceni Csokonai Nemzeti Színháznál töltötte. Még az egyetemen évfolyamtársával, ifjabb Vidnyánszky Attilával létrehoztak egy alkotói csapatot, melyben együtt kiválasztanak egy témát, átbeszélik és feldolgozzák. Ebben Miklós szövegkönyvírással is foglalkozik. Az Ódry Színpadra olyan darabokat készítettek, mint az Athéni Timon, a Karnyóné vagy a Liliomfi – mely utóbbi 2016-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón két díjat is elnyert. 2015-től a Vígszínház tagja. Emellett ifj. Vidnyánszky Attilával közösen vezeti a fiatal színházi alkotók közösségeként 2017 elején Osváth Gábor segítségével alakult Sztalker Csoportot. A színházi előadások létrehozása mellett Bajtai Ádám faipari mérnökkel és Debrei Nóra tervezővel együttműködve egy díszlet- és bútorműhelyt is üzemeltetnek.

2015-től a Vígszínház tagja, ahol többek között ő alakítja Nemecseket A Pál utcai fiúk című zenés játékban. 2016-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, ahol témavezetője Radnai Annamária.

Vendégszerepelt a Budaörsi Latinovits Színház, a budapesti Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és közreműködött a kecskeméti Katona József Színház előadásaiban is. Színpadi szerepei mellett játszik filmekben, illetve kisfilmeket rendezett is.