Kálid Artúr

színművész

Budapest, 1970

Díjak és kitüntetések: Souvenir-díj (1996); Ararat-díj – az évad legjobb alakításáért járó közönségdíj, Bárka Színház (2011).

Kálid Artúr

1988-ban a Ki mit tud? tehetségkutató versenyen díjat nyert vers kategóriában; a versenyre a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium tanárai nevezték be. Röviddel ezután kapta meg első szerepét az Angyalbőrben című tévésorozatban.

1989-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1993-ban végzett Szirtes Tamás osztályában. Magánéletében is meghatározóvá vált számára az Alföldi Róbert által rendezett Trisztán és Izolda előadás, amelyben a címszerepeket leendő feleségével, Murányi Tündével alakították. Fellépett még Az ember tragédiája Merlin Színházban bemutatott előadásában Ádám szerepét játszotta. Majd ezt követték a Vígszínház Össztánc és A padlás előadásainak zenés szerepei, de színpadra lépett a Rocky Horror Show-ban is.  1991-től 1997-ig a Vígszínház tagja volt, majd szabadúszó lett.

Kálloy Molnár Péterrel és Gáspár Andrással sajátos előadást hoztak létre a Komédiumban: Shakespeare összes művét rövidített (S.Ö.R.), parodisztikus változatban játszották el – az előadás ma, több mint két évtizeddel, 600 előadással, 12 Jászai-díj jelöléssel, később is megtekinthető a Hatszín Teátrumban. A színész-trió hasonló hangvételű előadása az IBS-ben került színre Görögök összes regéi és cselekedetei (G.Ö.R.CS.) címmel.

Színházi elfoglaltságai mellett számos filmben és tévéfilmben szerepelt, gyakran szinkronizál.