Fekete Ernő

színművész

Szombathely, 1972

Díjak és kitüntetések: A legjobb férfialakítás díja a Színművészeti Főiskolán; Vastaps-díj – legjobb férfi főszereplő (1996, 2011), különdíj (2010); Színikritikusok díja (2001, 2003, 2010, 2012); POSZT – legjobb férfi főszereplő (2003); Súgó Csiga díj (2002, 2005); Jászai Mari-díj (2002); Érdemes művész (2010).

Fekete Ernő

Fekete Tibor néven született Szombathelyen. A színházi világban a Fekete Tibor név már foglalt volt, így a szakma íratlan szabályait betartva megkülönböztető művésznevet választott, amellyel 1979-ben elhunyt édesapjára is emlékezett.

Színésznek készült, diákszínpadok tevékeny résztvevője volt. Először a szombathelyi Ferrum Színpadon lépett fel. 1988-ban, 16 évesen Ki, mit tud? vetélkedőt nyert versmondó kategóriában. A főiskolára csak második nekifutásra vették fel, így egy évet Veszprémben töltött, ahol segédszínészként szerzett tapasztalatot. Ebben az időben a színház egyik vezetője volt Kapás Dezső is, akinek a főiskolán tanítványa lett. 1995-ben végzett a Színművészeti Főiskolán Horvai István és a már említett Kapás Dezső osztályában.

A diploma megszerzése után három színház is szerződést ajánlott neki: az Újszínház, illetve a kecskeméti és a budapesti Katona József Színház – utóbbiba szerződött, és azóta is tagja a színház társulatának. 

2010 márciusában mutatta be, a tíz éve érlelődő, Weöres Sándor műveiből „komponált” estjét. Az egyórás összeállítás a közönség és a szakma köreiben is reveláció erejével hatott.

Sokat foglalkoztatott szinkronszínész: magyarul az ő hangján szólalt meg többek között Robert Downey Jr., Christian Bale és Joaquin Phoenix. Hangját számos rádió és „hangoskönyvtári” felvétel is őrzi. Több játékfilmben és tévéfilmben is szerepelt.