Csőre Gábor

színművész

Budapest, 1971

Díjak és kitüntetések: Ruttkai Éva-emlékgyűrű (2002); Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (2004); „A kiscsillag is csillag"-díj (2010); Roboz Imre Művészeti Emlékdíj (2013); Hegedűs Gyula-emlékgyűrű (2014); Ajtay Andor-emlékdíj (2014); Ruttkai Éva-emlékgyűrű (2014); Jászai Mari-díj (2016).

Csőre Gábor

                      Arany-belépő Csőre Gáborral – videó

 

1993-ban vették fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre Marton László osztályába, de már igen fiatalon megismerkedett a színházzal. Előbb a Rádió Gyermekstúdiójában, majd az Ascher Oszkár Színpadon, a Nemzeti Színház Stúdiójában, illetve a Bodnár Sándor Drámai Akadémián tanult. 1993-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Tanárai Marton László és Hegedűs D. Géza voltak. A színművészetis diploma megszerzése után 1997-ben azonnal a Vígszínházhoz szerződött, azóta is a társulat tagja.

Több filmben nyújtott emlékezetes alakítást, és az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész. Több rádiójátékban szerepelt, számos hanglemezfelvétel köthető a nevéhez. Vendégként találkozhatunk nevével a Kassai Magyar Színház, az Óbudai Társaskör, a Gózon Gyula Kamaraszínház és a Pesti Magyar Színház színlapjain is. Filmen először az 1984-ben készült Kismaszat és a Gézengúzok című tévéfilmben szerepelt. Első színpadi szerepe a Játékszínben volt, Vészi Endre Sárga telefon című darabjában. A Bambi gyermekei és az Álmodik az állatkert című hanglemezen is közreműködött.