Tenki Réka: „Elszoktunk a versektől”

Tenki Réka: „Elszoktunk a versektől”

„A színház egy természetes közeg számomra, ami a kiteljesedést, a biztonságot, a varázslatot és az álmokat jelenti” – fogalmazott egy alkalommal Tenki Réka, az Örkény Színház művésze, akinek a vers műfaja keményebb diót jelent. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne módszere a feltöréshez, amit a Hallgatni Aranyt! oldalon meghallgatható A rab gólya és Tamburás öreg úr is bizonyít.

– Arany életművében a humor ugyanúgy megtalálható, mint a közéleti érdeklődés, a balladáktól a történeti tárgyú elbeszélő költeményekig széles a skála. Hozzád melyik hang áll közel?

 – A balladáit kedvelem jobban. Talán azért is mert amikor gimnáziumba jártam (ez a dráma tagozatos Ady Endre Gimnázium volt Debrecenben), a beszédtanárom, Csikós Sándor azt kérte, rajzoljam le a verset, úgy, ahogy képzelem, ahogy látom. Nagyon szerettem rajzolni, és ez segített a megértésében. Azóta is, ha nem értek annyira egy verset, lerajzolom, ami eszembe jut róla. De azt azért hozzátenném, hogy nem tudok rajzolni!

– Vannak-e számodra különleges jelentőséggel bíró, meghatározó Arany-versek?

 – Nagyon szeretem azt, ahogyan Gálffi László olvassa Arany Petőfihez írt leveleit.

– Véleményed szerint miért fontos egy ilyen volumenű kezdeményezés, mint a „Hallgatni Aranyt!”?

 – Elszoktunk a versektől. Utoljára az egyetemen kellett verset szavalnom, de az a színművészeti egyetemen kötelező feladatnak számított. Ma nincs erre igény, csak a kötelező gimnáziumi anyag maradt. Meg kellene találni a hangsúlyt, hogyan lehet trendi versben írni, gondolkodni, szavalni.

– Néhány évvel ezelőtt a Versünnep zsűrijének tagja voltál. Mit figyeltél az előadásokban? Szerinted mik a jó versmondás kritériumai?

 – Azt, hogy az előadó érezze és értse, amit mond, ne izguljon és ne szavaljon. De én sem tudom a receptet…

 – Az Örkény Színházban az Anyám tyúkja annyira népszerű lett, hogy a második rész is elkészült belőle, az Arany-évforduló kapcsán szintén készült egy összeállítás, az Élő költők társasága videóiban pedig kortárs verseket mondott a társulat, amit szintén sokan néztek meg. Mi lehet a siker titka, mivel tud hatni a vers mint műfaj, és vajon mi az izgalmas a néző számára a verset mondó színészben?

 – Mácsai Pál mindig azon dolgozik, hogy népszerűsítse a versszeretetét, amit ő magas minőségben művel, és olyan szellemesen, mintha csak viccet vagy egy gyönyörű szöveget mondana. Tudja, hogyan kell verset átadni. Ezt tanuljuk tőle, és szerintem ezért hálás a közönség is.

 

Tenki Réka - fotó: Éder Vera / MMA