Szávai Viktória

színművész

Budapest, 1976

Díjak és kitüntetések: Súgó-csiga díj (2002); Jászai Mari-díj (2011).

Szávai Viktória

                      Arany-belépő Szávai Viktóriával – videó

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán Benedek Miklós osztályába járt, 1998-ban diplomázott. Pályáját a Budapesti Kamaraszínházban kezdte olyan fontos szerepekkel, mint Shekespeare Júliája, Opheliája, vagy John Pielmeier Isten Ágnese. 1998-ban a Radnóti Színház szerződtette, melynek 2017-ig tagja volt. Az itt töltött idő alatt nagyon sokféle előadásban játszott a tragédiától a zenés darabokig. Fontosabb szerepei: Euripidesz: Iphigeneia Auliszban (Iphigeneia), Füst Milán: Máli néni (Margit kisasszony), Anconai szerelmesek (Lucia), Csehov: Sirály (Mása), Oscar Wilde: Ideális férj (Gertrud), Térey János: Protokoll (Blanka), Lars von Trier: A főfőnök (Kisser), Bergman: Jelenetek egy házasságból (Marianne), Shakespeare: Lear király (Goneril). 2017-től szabadúszó.

Több televíziós sorozatban is szerepelt már: úgymint a Tűzvonalban c. sorozatban (2007–2008), a Presszóban (2008) és a Csak színház és más semmi c. szériában, amely a teátrum világába kalauzolja a nézőt, bepillantást engedve a kulisszatitkokba (2015).

Első filmszerepét 2006-ban játszotta: Hanák Esztert alakította a Szabadság, szerelem c. magyar filmben, ezt követte Sas Tamás két nagyjátékfilmje, illetve Szabó István 10 perccel később című alkotása.