Rajkai Zoltán

színművész

Budapest, 1969

Díjak és kitüntetések: UNICA Fesztivál (HR) – Bronz díj (2001); 48. MAFSZ Fesztivál – Legjobb férfialakítás (2001); Vastaps díj – Legjobb férfi mellékszereplő (2006); PUKK-díj (2007); Máthé Erzsi-díj (2017).

Rajkai Zoltán

Nős, négy gyermek édesapja. Hívő református. 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Mindent megtett annak érdekében, hogy a nagyhírű, Petőfi Sándor utcai teátrum, a „Katona” szerződtesse, így már 25 éve tagja a Katona József Színház társulatának. Változatos szerepekben bizonyíthatta tehetségét, sokoldalúságát. Lehetett lecsúszott, tönkrement lumpen, elegáns arisztokrata vagy erőtől duzzadó, tántoríthatatlan vagány is. A legszebben beszélő magyar színészek egyikeként versmondóként is közismert. Rendszeresen szinkronizál; állandó magyar hangja többek között Breadly Coopernek, Patrick Dempseynek, Marc Ruffalonak, Sam Rockwellnek, de 15 éve az ő hangján szólal meg magyarul Mickey egér is. A Szidosz-Szinkron Alapszervezet elnökeként a szinkronizálás minőségének javításán dolgozik. 2018-ig négy földrész, több, mint 30 városának nézői előtt mutatkozhatott be a Katona József Színház és a Bozsik Yvette társulat darabjaiban. Több mint 30 játékfilmben és tv-sorozatban szerepelt. (Angyalbőrben, Aranyélet, Presszó, Rosszfiúk, A parkoló, Lajkó, stb)

A 90-es években alapító tagja volt egy fiatalokból álló alkotócsoportnak a Partvonal Alkotó Műhelynek. Színész mentorként több évig segítette a Katona Ifjúsági programjának csoportjait és legutóbb rendezőként is bemutatkozott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ahol Németh Ákos Müller táncosai c. daraját vitte színre.

Egy rövidfilm (1/2Fél) elkészítése is a nevéhez fűződik.