Lengyel Ferenc

színművész

Szombathely, 1961

Díjak és kitüntetések: Jászai Mari-díj (2001); Kontakt Fesztivál (Lengyelország) – legjobb színész; Vastaps Díj (2011) – legjobb férfi mellékszereplő.

Lengyel Ferenc

A budapesti Színház- és Filművészeti Egyetemen tanult, olyan kitűnő mesterektől, mint Major Tamás az osztályfőnöke, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor. Filmszínészetre Szabó István filmrendező tanította. Az egyetem után három évet vidéki színházakban töltött, játszott Kaposváron és Békéscsabán is. Az első állomása Budapesten a Radnóti Színház volt, azután következett a Katona József Színház 1991-ben, melynek 25 évig volt tagja.
Pályafutása során játszott németül, oroszul, szerbül, csecsen nyelven és angolul. Két és fél évtized alatt 63 bemutatón lépett színpadra. A színészet mellett rendezett, színdarabokat, és forgatókönyveket is írt. Milne Micimackóját színpadra írta a Radnóti Színháznak, Macskajancsi címmel saját mesejátékot álmodott meg a nyíregyházi színháznak, Carlo Gozzi Zobeide darabját pedig a kaposvári színháznak fordította le. Bohumil Hrabal Táncórák című kisregényéből darabot írt, és meg is rendezte azt, amit ezután több, mint 300 alkalommal játszották el. Maxim Gorkij Karamora kisregényéből monodrámát írt, és több alkalommal el is játszotta a Katona József Színházban. Miklauzits Bencével filmforgatókönyvet írt , Parkoló címmel, amelyet Cannes-ban különdíjjal jutalmaztak. Ópiumkeringő címmel darabot írt, és rendezett a Pesti Magyar Színházban. 2015-ben lett a Pesti Magyar Színház főrendezője.