Kocsis Gergely

színművész

Keszthely, 1975

Díjak és kitüntetések: Legjobb pályakezdő díja az Országos Színházi Találkozón (1999); Kritikusok díja a legjobb pályakezdőnek (2000); Vastaps díj a legjobb férfi alakításért (2004, 2005); Máthé Erzsi-díj (2004); Jászai Mari-díj (2008); Vastaps díj - legjobb férfi mellékszereplő (2009); Márciusi Ifjak díj (2010).

Kocsis Gergely

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése (1999) után, 1999-ben a Katona József Színház szerződtette. Emlékezetes szerepeiben kisembereket, „antihősöket”, változatos karaktereket alakít; Zsótér Sándor Csongor és Tündéjében például főszerepet játszott.  Vendégként szerepet kapott a Radnóti Miklós Színház Szentistvánnapi búcsú című darabjában. Rendszeresen közreműködött a Petőfi Irodalmi Múzeum és a TÁP Színház produkcióiban.

Hosszú évekig tanult zenét, a Könnyű Esti Sértés nevű formációban szaxofonozik. Hangszerismeretét a Dzsesztetés című produkcióban is megcsillogtatta.

Barátaival együtt mindenese (forgatókönyv író, színész, rendező) a Papsajt című egész estés filmnek. A filmben szerepet kapott Eszenyi Enikő, Benedek Miklós, Kulka János mellett Gothár Péter is, akivel sokoldalú kapcsolata van: a rendező számos alkotásában osztott rá szerepet, de A leghidegebb éjszaka című filmjének zeneszerzője is volt.