Király-hágó és Eldorádó

Erdély kapuja, a történelmi Partium és Erdély kapcsolatát is biztosító, kiemelt gazdasági és kulturális szereppel bíró Király-hágó Kolozs és Bihar megyék határán, a Réz-hegységben, Királyhágó és Báródsomos faluk között 582 méter magasban található hegyi hágó. Fontos pontja a Nagyváradról Kolozsvárra vezető útnak és egyben Románia egyik legfontosabb főútjának a DN1-es (E60-as) közútnak.

Királyhágói kilátás. Forrás: wikipedia.org
DN1-es főút a Király-hágónál 2007-ben.
Szerző: Sie. Forrás: wikipedia.org

A hágón átvezető utat 1780 után kezdték megépíteni, mert az addigi Nagyvárad-Kolozsvári út, részben a Sebes-Körös völgyében vezetett, ahol a gyakori tavaszi áradások veszélyeztették a közlekedést. Trónörökösként járt itt II. József és a hagyomány az új utat összekapcsolja a „kalapos király” személyével.

A hágó alatt, Kolozs megyében, Csucsától nyugatra a Sebes-Körös jobb partján található Királyhágó faluja, melyet 1808-ban említenek először az oklevelek, Bucsa néven. Nevezetessége az 1791-ben épült ortodox fatemplom.

Fényes Elek ország ismertetőjében, 1851-ben így írta le: „…158 óhitű lakossal, anyatemplommal. Sovány kősziklás határ. Sok erdő. Bírják Eördög és Bagossy családok.” A trianoni békeszerződésig Bihar megye Élesdi járásában Magyarországhoz tartozott.

Ahogy Petőfi a Pató Pál úrban megírta a semmittevő magyar ember gúnyrajzát, úgy írta meg Arany János az Eldorádóban ( Paradicsomi, minden jóban bőséges hely.) az élvhajhász, egyik mulatozásból a másikba támolygó, ki sem józanodó légvár építő prototípusát.1848 elején született a vers, az országban egyre nő a forradalom előtti feszültség, a költőben tobzódik a keserű irónia: a Királyhágón innét habzsolva és részegen rohanunk a vesztünkbe.

Eldorádó Elmondja: Elmondja: Znamenák István

Olvassa el vagy hallgassa meg a levelet!LINK

Királyhágó régi fatemploma, 2008.
Szerző: Petru Suciu. Forrás: wikipedia.org
Eldorádó. Ferenc Tamás illusztrációja.

Aranyláz Eldorádóban

Eldorádó mitikus ország Dél-Amerikában, amelyet az európai konkvisztádorok (gyarmatosító spanyol és portugál felfedezők és hódítók) és kalandorok a bennszülöttek szerint Dél-Amerika különböző részein , a mai kolumbiai hegyvidéken, továbbá az Amazonas és Orinoco közti vidéken kerestek.

Egy legenda szerint a muiszka bennszülött indiánok – bőségesen lévén aranyforrásokban – a királyukat aranyporral kenték be és El Dorádóvá, vagyis bearanyozottá változtatták és aranytárgyakat szórtak a szentnek tartott Guatavita-tóba is.

Sanson Map of Guiana, Venezuela and El Dorado Geographicus Guiane sanson, 1656.
Forrás: wikipedia.org

Más történet alapján egy Parime nevű tó partjain áll egy város, Manoa del Dorado, amelynek házait aranylemezek borítják, kövezete pedig drágakövekből áll; ide menekültek az inkák utódai, akik mindennap friss aranyporral hintették be testüket és színaranyból készült palotában laktak.

A legendák hatására, melyeket többek között valószínűleg Francisco de Orellana spanyol hajós terjesztett el, rengeteg aranyvadász kalandor indult Dél-Amerikába;- így például Philipp von Hutten, Sir Walter Raleigh, Gonzalo Jiménez de Quesada és még sokan mások.

A Kolumbusz előtti népek díszítésre és vallási szertartásokon használták fel az aranyat, ugyanis ők is felismerték ennek a nem oxidálódó fémnek az értékét. A bennszülött indiánok, amikor ráébredtek a hódítók aranyéhségére, sokszor hamis helyszíneket adtak meg, hogy az idegeneket minél messzebb küldjék maguktól és azok más tájakon kezdjenek kutakodni az arany után.

Sir Walter Raleigh portréja.
Szerző: Nicholas Hilliard. Forrás: wikipedia.org

A 20. században Leonard Clark amerikai kutató járta be az Amazonas-medence perui részét az inkák aranyvárosait keresve. Útjáról, fontos eredményeiről a nagy sikerű, magyarul is megjelent A folyók keletre tartanak című könyvében számolt be.

Ma a kolumbiai Bogotá Arany Múzeumában a prekolumbián civilizációk aranytárgyainak hatalmas gyűjteménye található. Bár a régi civilizációk messzemenően több ilyen tárgyat készítettek, de a spanyol hódítók a megszerzett alkotások többségét beolvasztották, aranyrudakba öntötték, és Spanyolországba küldték.

Forrás: wikipedia.org

Aranyrögök. Feltöltő: Aramgutang.
Forrás: wikipedia.org
Aranybánya a kanadai Klondike-ban.
Feltöltő: Soerenfm. Forrás: wikipedia.org